Meerrijk Waterplein, Eindhoven

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Huybregts Relou BV

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Arie-Jan Bakker
  • Tom Raats
  • Kelvin Li

ontwerp

2019/20

oplevering

2021

in samenwerking met

  • Van de Laar
  • Archifit
  • Metadecor

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stadskroon
Meerrijk ligt als een opvallende oranje-rode rots in het park Meerland, het groene hart van de wijk Meerhoven. Een geschakeerde reeks van autovrije openbare ruimtes brengt het compacte voorzieningencentrum tot leven. Het opgetilde maaiveldniveau, gesitueerd boven op de centrale parkeervoorziening, wordt door lopers en bruggen vanuit alle richtingen ontsloten voor fietsers en voetgangers.

Venster
Het Waterplein vormt de westelijke entree van Meerrijk en tegelijk een venster op het park Meerland . Een loom gekromde langzaamverkeersbrug over de afzomende waterpartij ‘landt’ hier vanuit het park op het maaiveldniveau van het centrum, enkele meters boven het park. Dit opgetilde deel van het plein fungeert als publiek balkon met een breed zicht over de golvende groene weides van Meerland, ingekaderd door de hoogste woontoren van het centrum en het middelhoge blok C3 – ontworpen door wUrck – als poortwachter pal naast de brug. Een brede houten leuning nodigt uit om van het panorama te genieten.

Tribune
Een cascade van traptreden leidt naar het laaggelegen deel van het plein, direct aan de waterpartij aan de voet van de rots. Het oranje-rood-gele gebakken klinker ‘tapijt’ van Meerrijk met zijn kenmerkende vormenpatroon daalt hier letterlijk af naar het water, met corten stalen randen als bijpassende optredes. Prefabbeton tredes markeren de looproutes en verstrooide houten zitelementen maken de brede trap tot een informele tribune aan het park. Een kleine ligweide met enkele bomen verrijken het kadeniveau van het plein met een compacte groene oase en maken het tot een aangename verblijfsplek.

De in gevouwen weervast staal uitgevoerde ‘balkonwand’ geeft de plek aan het water een sculpturale rugdekking. Tegelijkertijd fungeert de geperforeerde wand als natuurlijke ventilatievoorziening voor de parkeergarage die zich erachter verbergt. Expressieve verlichtingsmasten, eveneens in corten staal, leggen de verbinding met het centrale Stadsplein van Meerrijk en maken het laaggelegen Waterplein zichtbaar vanuit het hart van het centrum.

gerelateerde projecten

Meerrijk Blok C1/2/6/7

Eindhoven

Meerrijk Blok C3

Eindhoven

Meerrijk Blok A

Eindhoven

Meerrijk

Eindhoven

Meerrijk Openbare Ruimte

Eindhoven