nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Meerrijk < >

project

Meerrijk

plaats

Eindhoven

opdrachtgever

  • William Properties - ASR
  • vof Zeshoven

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Luc Wallys
  • Mirjam Galjé
  • Mintske Sysma
  • in dienstverband bij VHP
  • Dirk Bots

ontwerp

vanaf 2006 in dienstverband bij VHP

oplevering

1e fase 2012, 2e fase in ontwikkeling

in samenwerking met

  • VHP
  • De Zwarte Hond
  • Bedaux de Brouwer Architecten
  • Diederen Dirrix
  • IMd raadgevende ingenieurs

fotografie

Jan de Vries, Frank Hanswijk en wUrck

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stadskroon
Meerrijk vormt de ‘stadskroon’ van de uitbreidingswijk Meerhoven. Vanaf de eerste schets is wUrck betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitwerking van het compacte voorzieningencentrum van de wijk. Een integrale opgave waar stedenbouw, architectuur en inrichting van de openbare ruimte naadloos in elkaar over gaan.

Blikvanger
Het landschapspark Meerland vervult een centrale rol in het nieuwe Eindhovense stadsdeel Meerhoven. Het verbindt de verschillende omliggende woonbuurten met elkaar en haalt het aangrenzende Kempische landschap de stad in.

Van veraf zichtbaar in dit glooiende parklandschap verheft het centrum Meerrijk zich als een kristallijnen monoliet. Het is een autonoom object dat als brandpunt van het park en als scharnierpunt van de routes door de wijk fungeert, een oranjerode blikvanger die zich door zijn dynamische vorm en gelaagde opbouw naar iedere richting anders toont en tegelijk onverwisselbaar is, de ‘stadskroon’ van Meerhoven, een icoon dat de nieuwe wijk letterlijk en figuurlijk op de kaart zet.

Stedelijk interieur
Eenmaal binnengelokt blijkt de stadskroon een stedelijk interieur te herbergen. Verschillende entreeroutes ontsluiten de monoliet en vormen een afwisselende aaneenschakeling van pleinen, straten, poorten, hoven en terrassen, met de opeenvolging Esplanadeplein, Stadsplein en Waterplein als ruggengraat.

Een geschakeerde menging van woningen, winkels en voorzieningen brengt het compacte centrum tot leven. Een ring van stadswoningen aan het park omzoomt de kern met voorzieningen, met daarboven appartementen in een verscheidenheid aan types en stapelingen. De sokkel van Meerrijk wordt gevormd door een gelaagde twee-eenheid van voetgangersmaaiveld en parkeerniveau, verbonden door meerdere stijgpunten en grote vides. Een verdiept parkeerniveau bestaat uit een ring van privé-garages rond de expeditiehof en de publieke garage, een ontvangstruimte van het centrum. Aan het opgetilde voetgangersmaaiveld zijn winkels, voorzieningen en de hoofdentrees van de woningen gesitueerd.

Sculpturale schakering
Wat zich van veraf voordoet als monoliet, toont bij benadering steeds meer facetten. Het gelaagde stedelijke landschap is een samenspel van slangvormige bouwlichamen die zich opkrullen tot sculpturale blokken, op een gemeenschappelijke voet. Een meerduidige huid integreert en differentieert de verschillende lichamen tot een complexe sculptuur. Een spectrum van keramische kleuren vormt de bindende ondertoon van zowel gevels als bestratingen, waarbij variaties in reliëf en textuur voor verfijning zorgen en contrasterende ‘specials’ krachtige accenten zetten.

Op basis van het Masterplan zijn een zestal architectenopgaven gedefinieerd die in workshopverband zijn uitgewerkt. Binnen de samenhang van het geheel zorgt de interpretatie en het handschrift van verschillende architecten voor afwisseling en identiteit. Een belangrijke schakel wordt gevormd door het in baksteen bestrate voetgangersmaaiveld dat zich op soepele wijze over het parkeerniveau plooit en de verschillende blokken met elkaar verbindt.

gerelateerde projecten

Meerrijk Blok A

Eindhoven

Meerrijk Openbare Ruimte

Eindhoven