40 Villa’s Nieuw Terbregge, Rotterdam

bekijk projectblad

client

  • Proper Stok Woningen

team

  • Ernst van Rijn
  • Dirk Bots
  • in dienstverband bij VHP

completion

2003

photography

Hans Pattist

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Familie van villa’s
De 40 villa’s vormen de sluitsteen in het stedenbouwkundig plan van Nieuw-Terbregge. Deze nieuwe wijk ligt in een langgerekte vallei tussen de steil oprijzende geluidswal langs de A20 en de zacht glooiende Linker Rottekade. De wooneilanden worden aaneengeregen door een centrale vaart die de vallei in de lengterichting doorsnijdt.

Drie types
Het project omvat veertig woningen in drie types: een dertigtal hoge, asymmetrisch geschakelde, twee-onder-één-kap villa’s graven zich in in het groene hart van het eiland, tien vrijstaande villa’s maken de lage zoom langs de waterkant. De groepering van lange, smalle woningen op diepe kavels zorgt voor een open beeld.

Ondanks de verschillen in grootte, situering en type vertonen de woningen onderling een sterke verwantschap in vorm en kleur: een familie van karakteristieke sculpturale volumes met lange schuine vlakken, op diverse manieren gevouwen en opengesneden ten behoeve van entrees, lichtopeningen, dakterrassen, serres en balkons. De volumes zijn uitgevoerd in een drietal kleurcombinaties van keramische leipannen en handvormstenen, losjes verdeeld over het project. Het uniform naturel gelakte houtwerk benadrukt de eenheid van het geheel.

Energiezuinig
Ruimtelijkheid in het interieur van de woningen ontstaat door de open, diagonale aaneenschakeling van woonruimtes op verschillende niveaus, divers georiënteerd op zon, tuin en uitzicht. De koppeling van een aantal energiebesparende systemen in de woning – zonneboilers, warmtewisselaar, wandverwarming – zorgt voor een uitermate zuinige (EP 0,57) èn comfortabele energiehuishouding.