nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

HOV fly-over < >

project

HOV fly-over

city

Schiphol Oost, Amsterdam

client

  • Provincie Noord-Holland

team

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Remco Bangma
  • Leander Rispens
  • Edu Lamtara

design

2015

completion

2019

in co-operation with

  • Van Gelder
  • Mobilis

News

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vrij baan voor de bus
De bus-ringlijn rondom Schiphol is opgewaardeerd tot HOV-traject en onderdeel van het R-net. Daartoe is een nieuwe, vrij liggende busbaan gerealiseerd met als blikvanger een dynamisch vormgegeven fly-over.

Beeldmerk en poort
De continue groei van passagiers en werkgelegenheid op en rond mainport Schiphol vormden de aanleiding voor de opwaardering van de bus-ringlijn rondom Schiphol tot HOV-traject en onderdeel van het R-net. Onderdeel van dit traject is een vrij liggende busbaan op Schiphol Oost die middels een fly-over één van de entrees tot het beveiligde gebied van Schiphol kruist.

De fly-over heeft een dubbele rol: hij vormt een beeldmerk van het HOV-traject en werkt als ruimtelijke poort tot het beveiligde gebied van de luchthaven. Het ontwerp refereert op subtiele wijze naar de wereld van de luchtvaart, in zijn dynamische vorm en de materialisering. De dynamische dubbele curve van de fly-over wordt geaccentueerd door een zacht glimmende aluminium randafwerking. Om het kistdam- en viaductdeel van de fly-over samen te smeden tot één geheel is de randafwerking doorgezet over beide onderdelen.

Het viaduct wordt door vier elegante ondersteuningen gedragen. Deze ondersteuningen zijn scherp uitgesneden vormen die in een stalen kist zijn gestort, waardoor een glad oppervlak is bereikt.

De overspanningen hebben een maat die een afweging is tussen maximale transparantie, een zo slank mogelijk dek en een ontspannen plaatsing van de ondersteuningen rondom de rotonde. Dit resulteert in een regelmatige reeks overspanningen van 35 meter die op een klassieke manier wordt afgesloten met een veld van 25 meter. Daar sluit het viaduct aan op een kistdam. De kistdam is bekleed met licht gestraalde prefab betonpanelen. De panelen hellen licht achterover en zijn in aanzicht taps toelopend, zodat de schaduwnaden een decoratief patroon vormen. Het licht gestraalde oppervlak heeft een ruwe uitstraling en zorgt voor een gecontroleerde, regelmatige veroudering.

Mijnsteen
Het maaiveld onder en rondom de fly-over is ingericht conform het Handboek Buitenruimte Schiphol. De ‘schaduwzone’ onder het viaduct en het midden van de rotonde zijn ingericht met rode mijnsteen. In de mijnsteenzone zijn her en der grote rotsblokken gelegd.

Onder het dek zijn enkele armaturen opgenomen om de rotonde goed aan te lichten. De binnencontour van de pijlers wordt vanuit de grond aangelicht. Daarmee is de fly-over ook in de donkere uren een herkenbaar beeldmerk.