nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Nieuwe Patria < >

project

Nieuwe Patria

city

Almere

client

  • Stichting Nusantara

team

  • Paul Kersten
  • Oriol Casas Cancer
  • Siske van Hoof

design

2011

in co-operation with

  • KAW architecten en adviseurs

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tussen de eilanden
Het ontwerp voor de buitenruimte van een zorggebouw voor mensen met een Indische achtergrond heeft als doel herinneringen op te roepen en de zintuigen te prikkelen.

Indische achtergrond
Stichting Nusantara is een zorginstelling gespecialiseerd in ouderenzorg, specifiek gericht op mensen met een Indische achtergrond. Voor een locatie in Almere, tussen de Sieradenbuurt en het landschap van de Oostvaardersplassen, ontwikkelde de instelling het plan een nieuw verpleeghuis te realiseren, met de naam Nieuwe Patria. In opdracht van Nusantara – wat letterlijk vertaald ‘tussen de eilanden’ betekent – maakte wUrck in samenwerking met KAW een ontwerp; KAW ontwierp het wooncomplex, wUrck de inrichting van de buitenruimte.

Er is op nationaal niveau een grote zorgvraag vanuit deze bevolkingsgroep met een Indische achtergrond. De thematiek is complex: hoe kun je een zorggebouw ontwikkelen dat specifiek is met betrekking tot de culturele achtergrond, maar dat desnoods ook voor andere doelen bruikbaar is, dat tegelijkertijd een goede werkplek is, en dat bovendien een plaats is waar mensen graag op bezoek komen?

De tuin als intermediair
Het ontwerpconcept gaat uit van de tuin als intermediair tussen het gebouw en de wijdere omgeving. Door de vormgeving wordt het gebouw als vanzelfsprekend opgenomen in het landschap. De meanderende krommingen van de Indonesische sawa’s zijn de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van zowel het gebouw als de tuin eromheen. In de tuin komen de bewoners – veel van hen met sterke Indische roots – allerlei oorspronkelijke bomen, planten, bloemen en kruiden uit hun jeugd tegen. Dit prikkelt de zintuigelijke waarneming, maar ook de emotie en de herinneringen aan ‘vroeger’. De doelstelling is steeds om het de bewoners en bezoekers qua omgeving zoveel mogelijk naar de zin te maken, hen een vertrouwd en herkenbaar ‘thuis’ te bieden.