nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Parc dels Turons < >

project

Parc dels Turons

city

Barcelona

client

  • Ajuntament de Barcelona

team

  • Gijs Wolfs
  • Jordi Farrando
  • Ignasi de Lecea
  • Carlos Fuente

design

1990-1992 Uitvoering: diverse architecten

completion

2050

photography

Jordi Farrando & wUrck

News

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

De transitie van het militaire regime naar een democratische parlementaire monarchie heeft in het laatste kwart van de vorige eeuw in Spanje een sociale, politieke, economische en culturele renaissance veroorzaakt die zijn weerga niet kent. Dit geldt wellicht in versterkte mate voor de zelfbewuste hoofdstad van de Catalaanse regio.  In deze  zinderende context werkte Gijs Wolfs in opdracht van – en in samenwerking met – de gemeentelijke dienst voor het ontwerp van de openbare ruimten aan de ontwikkelingsvisie  voor Parc dels Turons.

Het ‘Heuvelenpark’ bestaat uit de heuves Ruvíro, Carmél en Crueta del Coll. Ze rijzen steil op uit het stedelijk gebied tussen de Collserola-keten en de Middellandse Zee. Alhoewel het gebied feitelijk midden in de stad ligt is het bij de Barcelonezen nagenoeg onbekend. De ongeplande,  speculatieve woningbouw aan de voet van de heuvels maakt het lastig toegankelijk. Daarnaast ontbreekt de aantrekkingskracht: door een constante erosie zijn grote delen verstoken van vegetatie, de zon brandt er onbarmhartig en er moeten hoogteverschillen tot 150 meter overbrugd worden.

Het plan is op te vatten als een strategie om dit deel van de stad letterlijk en figuurlijk te ‘openbaren’. Door de introductie van een uitgebreid netwerk van wegen, paden, trappen en hellingbanen ontstaat een ruimtelijk-functionele samenhang voor de geïsoleerde heuveltoppen. Dit netwerk wordt tegelijkertijd stevig verankerd aan bestaande structuren in het stedelijk gebied.  Parallel aan dit traject is een programma gestart waarbij bodemverbetering wordt gecombineerd met herbeplanting en een gecontroleerde hemelwaterafvoer waardoor de kale heuvelflanken opnieuw de kans krijgen te ‘vergroenen’.

De attractiewaarde van het park ligt met name in het fenomenale uitzicht over de stad. Per heuvel draaien paden op verschillende hoogtelijnen rond de top en bieden zo gevarieerde 360⁰ wandelroutes. Op strategische punten liggen de miradors; panoramapleinen die ook dienen als sociale pleisterplaatsen voor de aangrenzende buurten. Parc dels Turons ‘absorbeert’ door de enorme omvang (120 Ha en 11 km omtrek) verschillende bestaande en nieuwe attracties. De bekenste is Gaudí’s Parc Güell. Maar ook de 19de eeuwse stijltuin van Guinardó en het openbare zwembad van Crueta del Coll haken aan op het nieuwe functionele casco van het park.

Op basis van de planvisie worden sinds 1990 kleinere en grotere projecten uitgevoerd. Zo is in 1991 één van de vele paden gerealiseerd die een doodlopende buurtstraat (Carrer Muhlberg) continuïteit geeft als wandelroute naar Horta-Guinardó. Via een prefab, vanuit Engeland verscheepte ‘telescoopbrug’ met een vrije overspanning van 60 meter over een oude steengroeve is de belangrijkste barrière geslecht voor een comfortabele en avontuurlijke wandelroute met adembenemende uitzichten.