nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Sluisjesdijk 46 < >

project

Sluisjesdijk 46

city

Rotterdam

client

team

  • Gijs Wolfs
  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Remco Bangma
  • Daam van der Leij
  • Leonardo Marchese
  • Ferdinando d'Alessio
  • Leander Rispens

design

2016

completion

2019

in co-operation with

  • Exploitatiemaatschappij Tuinwijk bv
  • Akto bv
  • Koos van Os bv
  • Donkers bv
  • Ciolina bv
  • Meubelmakerij Zigzag

News

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

wUrck komt thuis
Het kantoor van wUrck aan de Nieuwe Maas is – naar een eigen ontwerp – verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping, zonder daarbij het kenmerkende Rotterdamse, industriële karakter van het uit 1959 stammende pand aan de Sluisjesdijk kwijt te raken.

Integraal ontwerpen
Als een ontwerpbureau dat het integraal ontwerpen voorstaat en met teams werkt die zijn samengesteld uit architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, wil wUrck een kantoor hebben dat zich leent voor deze aanpak. Dat betekent een open werkvloer met overzicht en korte communicatielijnen. Door de gestage groei van het bureau waren de ontwerpers over de twee verdiepingen van het oorspronkelijke pand verspreid geraakt. Deze twee verdiepingen zijn nu via een vide met een stalen steektrap verbonden. De vide grenst aan een boekenkast van 14 m breed en 4,5 m hoog, die als doorlopend element meehelpt de verdiepingen op elkaar te betrekken.

Een tweede blikvanger in het interieur – naast de vide met boekenkast – is de drie verdiepingen hoge kern, uitgevoerd in de oranje huiskleur van wUrck. De kern zorgt voor een op elke verdieping terugkerend kleuraccent in het interieur. De kern omvat het hoofdtrappenhuis, de garderobe, een pantry, inbouwkasten en installatieruimten en vormt de functionele scheiding tussen werk- en serviceruimten.

Extra ruimte
De extra verdieping op het dak contrasteert in materiaalgebruik met de rest van het pand. De verdiepingshoge glaswanden, de verzinkt stalen liggers en de stalen plankprofielen zoeken aansluiting bij de esthetiek van de kranen die hier in de Waalhaven overal boven de daken uitsteken. De verdieping biedt plaats aan een grote vergaderruimte, een keuken en een riante ‘huiskamer’ waar de gezamenlijke lunches worden genuttigd. Een schuifpui biedt toegang tot het met een houten vloer uitgevoerde dakterras. Het uitzicht is met de nieuwe verdieping nóg fraaier geworden: door de extra hoogte is niet meer alleen aan de noordzijde de Nieuwe Maas met de imposante skyline van de stad te bewonderen, maar kan nu ook aan de zuidzijde uitgekeken worden over de Waalhaven. De extra verdieping ontlast bovendien de andere twee verdiepingen, waarmee het aantal werkplekken kon worden uitgebreid van 24 naar 30.

Stilteruimte
Op de begane grond is meer ruimte ontstaan voor de maquettewerkplaats, de reproruimte en het archief. De aanpalende industriële loods is ook bij het kantoor getrokken. Deze wordt gebruikt als parkeergarage voor fietsen en elektrische auto’s. De auto’s kunnen hier ook opgeladen worden en voor fietsforenzen is er op de begane grond een doucheruimte. De loods wordt ook voorzien van een speciale attractie: de stilteruimte. Wie even niet integraal en in teamverband, maar juist discreet en geconcentreerd wil werken, kan hier terecht – een warme, houten, organische ruimte, gebouwd als een parametrische 3D-puzzel, samengesteld uit 800 stukjes in 111 aan elkaar geschroefde secties. De stilteruimte is het resultaat van een interne ontwerpwedstrijd onder het personeel van wUrck.

Duurzaamheid
In samenspraak met aannemer en pandeigenaar Gerritse is de verbouwing ook aangegrepen om de nodige duurzaamheidsmaatregelen door te voeren die het energielabel van het kantoor van G naar A++ brengen. Er is nageïsoleerd, de verlichting bestaat uitsluitend nog uit LEDs, drie warmtepompen vervangen de gasaansluiting, ventilatie gebeurt via een WTW-unit en alle geschikte dakoppervlakken zijn voorzien van PV-panelen.