nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Tolbergcentrum < >

project

Tolbergcentrum

city

Roosendaal

client

  • WP Retail Invest

team

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas
  • Sacha Buck
  • Svet Gavrilov

design

2012

in co-operation with

  • Tom Grootscholten
  • IMd raagevende ingenieurs

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

In opdracht van WP Retail Invest heeft wUrck een visie ontwikkeld voor een stapsgewijze vernieuwing en uitbreiding van Tolbergcentrum in Roosendaal. Bij deze duurzame herontwikkeling wordt gestreefd naar het BREEAM certificaat ‘very good’.
Het goed lopende winkelcentrum is centraal gelegen in de gelijknamige uitbreidingswijk, die net als het centrum voornamelijk stamt uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Tolbergcentrum wordt ontsloten door een helder assenkruis van glasoverdekte passages die het centrum echter een naar binnen gekeerd karakter geven met weinig uitstraling en verbinding naar de wijk. Het overdekte interieur van het centrum oogt daarbij enigszins vermoeid en is klimatologisch niet optimaal.
De herontwikkeling van het centrum vormt een uitgelezen kans om het gemoedelijke karakter van Tolberg ook in het hart van de wijk tot uitdrukking te brengen: een ontspannen en uitnodigende ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Een centrale plek om snel en gemakkelijk de dagelijkse boodschappen te doen maar ook om een terrasje te pakken, het dorpshart van Tolberg.
De nieuwbouw op het bestaande driehoekige plein vormt de eerste aanzet voor het ontstaan van een karakteristiek ‘dorpserf’ dat het centrum naar buiten keert en een herkenbaar gezicht geeft: losjes gerangschikte gebouwen met een landelijk silhouet definiëren een aantrekkelijke openbare ruimte. Het nieuwe huis aan het plein herbergt op de verdieping een elders uit het centrum verplaatste sportzaal, waardoor dit gebouw niet alleen een aangename functiemenging kent maar ook een stevige hoogte die het tot spil van het vernieuwde centrum maakt. Een efficiënte upgrading van de passages combineert een verbeterd binnenklimaat met een frisse, eigentijdse uitstraling.
In een bijna organisch groeimodel kan het centrum binnen de visie verder uitgebreid en aangepast worden, inspelend op toekomstige wensen en ontwikkelingen, waarbij mogelijk ook de huidige schoollocatie en het wijkcentrum aan bod komen. De parkeervoorzieningen groeien daarbij op eenvoudige wijze mee met het centrum. Juist door de losse opzet van het erf kan iedere tussenstap tevens ervaren worden als overtuigend eindbeeld.