nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

DNA-brug krijgt zijn vorm < >

datum

28.04.2017

De DNA-brug, belichaming van de transformatie van Enschede als belangrijke textielstad naar moderne hightech-stad en symbool voor Enschede, regio Twente en het kennispark, krijgt zijn vorm.

Bij Buiting Staalconstructie zijn ze druk bezig met de constructie van de stalen bogen voor de brug. De bogen worden in 2 delen gefabriceerd en gecontroleerd op passing. Vervolgens worden de delen op locatie aan elkaar gelast. Deze sterke stalen bogen dragen de overspanning in de 26m lengte en een composiet van glasvezel en kunststoffen draagt de overspanning tussen de bogen. Zo ontstaat er een boog-hang-brug, waarin de combinatie van materiaaleigenschappen maximaal wordt benut. Door de combinatie van deze hightech-materialen is het mogelijk een overspanning van 26 meter te overbruggen met een dekdikte van 30cm. Het composiet dek wordt in Rotterdam door FiberCore gemaakt.

Bijzonder aspect aan de DNA-brug is de interactieve smart ledverlichting. Armaturen worden gepositioneerd in de koof van de balk, achter een afdekplaat van een glascomposiet. In de afdekplaat wordt ook vlas meegenomen. Vlas is typisch voor deze regio. Op veel akkers in Twente werd vroeger vlas geteeld ten behoeve van de textielindustrie. Tegenwoordig wordt vlas als grondstof voor lijnzaadolie gebruikt. De ledverlichting wordt aangestuurd met software die variatie in kleur en sterkte mogelijk maakt. Daardoor is het mogelijk de verlichting aan te passen afhankelijk van de dag, maand of het jaargetijde of bijvoorbeeld bij evenementen en festivals. Daarnaast zorgen sensoren in de brug ervoor dat de verlichting kan reageren op passerende fietsers. Wanneer zij de brug naderen, verandert de kleur van de decoratieve verlichting naar wit. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en versterkt de zichtbaarheid van het wegdek.

De DNA-brug wordt door Infra Reef gerealiseerd. Inmiddels zijn de eerste palen in de grond geslagen. Naar verwachting is de brug in juni gereed en gaat de brug onderdeel uitmaken van de fietssnelweg F35, een 6 kilometer lange snelle veilige non-stop fietsverbinding van Nijverdal naar de Duitse grens.