nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Daniel den Hoedbrug < >

project

Daniel den Hoedbrug

city

Rotterdam

client

  • Gemeente Rotterdam

team

  • Oriol Casas Cancer
  • Svet Gavrilov
  • Roeland Bornebroek
  • Leander Rispens
  • Kelvin Li

design

2020, winnende prijsvraag inzending

completion

2023

in co-operation with

  • ARUP
  • bSR
  • LICHTidee
  • SkaaL
  • Rien Vroegindeweij
  • Celinda Versluis

News

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelzijdige schakel
Een voetgangersbrug in een hoog-stedelijke omgeving over een rijksmonument en met de juiste verankering in de openbare ruimte. Deze duurzame en circulaire brug is natuur-inclusief en verrast met een poëtische bijdrage en een stilistische ode aan de naamgever.

Het ontwerp van wUrck voor deze nieuwe voetgangersbrug in Rotterdam kwam tot stand in samenwerking met onder meer ingenieursbureau ARUP. De Daniel den Hoedbrug is een schitterende en complexe opgave. Een voetgangersbrug in een hoogstedelijke omgeving over een Rijksmonument en met de juiste verankering in de openbare ruimte. De brug is duurzaam en circulair gematerialiseerd, is natuur-inclusief en verrast met een poëtische bijdrage en een stilistisch kunstportret van de naamgever.

Rust boven Rijksmonument
De brug is een schakel tussen het Museumpark, het Erasmus Medische Centrum en de nieuwe hoogstedelijke stadswijk Little-C. Ze overbrugt de drukke verkeersaders van ’s-Gravendijkwal en is het fysieke sluitstuk in de voetgangersroute tussen zeer verschillende werelden. De ambitie is een brug te bouwen die de monumentale status van de ‘s-Gravendijkwal respecteert en zich op neutrale wijze voegt in haar omgeving. Minimale invloed op het rijksmonument en het definiëren van een eigen karakter, waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan, zijn essentiële aspecten van het ontwerp. We kiezen daarbij voor een sober, ingetogen en toch ook uitnodigend brugontwerp met een elegante weervast-stalen constructie.

Natuurlijke uitstraling
De Daniel den Hoedbrug zweeft als een lichte en transparante gedaante boven de monumentale ‘s-Gravendijkwal. Een houten balustrade vouwt zich als een warme huid rond het constructieve skelet. De natuur-inclusieve brug herbergt diverse type nestkasten die door Bureau Stadsnatuur zijn afgestemd op de ecologische potenties van de omgeving en zijn onderdeel van de toekomstige vergroening die de locatie ondergaat. De brug is onderdeel van een route die nieuwe (semi) publieke ruimtes met een groen en natuurlijk karakter schakelt. Dat vraagt om een brug met een natuurlijke uitstraling die past in deze context.
Daarom hebben we gekozen voor twee beeldbepalende materialen die mooi verouderen en onderhoudsarm zijn: weervast staal en hout.

Uitnodigende aanlandingen
Waar de brug zich eenduidig en terughoudend manifesteert boven het monument, krijgt de constructie meer expressie aan de buitenranden van de ’s-Gravendijkwal. De kokerligger in het hart van de lengteas toont zich bij de aanlandingen en transformeert naar pijlerwand. Dat werkt uitnodigend en herkenbaar voor de gebruiker. De brug krijgt twee duidelijke verankeringen in de openbare ruimte en de symmetrie van de brug binnen het monumentale profiel van de ‘s-Gravendijkwal wordt versterkt.

Meer dan een brug
Elke brug en vooral elke voetgangersbrug is altijd meer dan de oplossing van een infrastructureel probleem, het is ook een verbinding tussen mensen. In dit geval gaat het in het bijzonder ook om kwetsbare mensen. De Daniel den Hoedbrug is de verbinding tussen de kankerafdeling van het Erasmus Medisch Centrum en het Familiehuis Daniel den Hoed: een pad dat wordt belopen in zeer moeilijke tijden. Met ons ontwerp hebben invulling willen geven aan een betekenis die de brug kan innemen voor de logees van het familiehuis Daniel den Hoed door een verhaal te vertellen waarin hoop, moed, herstel en verdriet centraal staan. De Rotterdamse dichter en stadschroniqueur Rien Vroegindeweij heeft ons daarbij geholpen. Dat heeft geresulteerd in een bijzonder dichtwerk dat wordt geïntegreerd in de brug.

Ode aan Dr. Daniel den Hoed
De brug is ook een ode aan Dr. Daniel den Hoed, een belangrijke grondlegger van de radiotherapie in Nederland. Met een stilistisch kunstportret op de pijlerwanden geven we hem een gezicht.

Lees hier het persbericht van de gemeente Rotterdam.